09 januari 2007

Nadere kennismaking met de jongste aanwinst: de derbyans


De derbyanparkieten behoren tot de grootste soorten uit de groep van aziatische parkieten. Deze prachtig getekende vogels zijn behoorlijk actief, vliegen graag en knagen enorm. Je zou ze kunnen verhuren als versnipperaars. Mijn enkele weken geleden aangeschafte koppel is geboren in 2005. Volgens de literatuur zouden ze theoretisch in 2007 voor nageslacht kunnen zorgen. In de praktijk moet je op de als minima genoemde leeftijden eerder uitgaan van mislukkingen. Veel mensen die papegaaien en parkieten verkopen, benadrukken graag een dergelijke minimumleeftijd. Voorbeelden: edelpapegaaien 2 of 3 jaar, in de praktijk vaak rond de 5 jaar; amazonepapegaaien zouden met drie jaar kunnen kweken, in de praktijk kun je dan hooguit onbevrucht eieren verwachten, bij de grote soorten (muller amazones) is 5 a 6 jaar reeëler.

Mijn indruk is dat derbyanparkieten zeer sterke vogels zijn die goed tegen diverse weersomstandigheden kunnen. Bij mij slapen ze graag hangend aan het gaas in plaats van in het binnenhok. Mocht er nog een periode van strenge vorst komen dan verbied ik dit gedrag in verband met mogelijk afvriezen van de teentjes. Dan wordt het: verplicht binnen slapen!

Tenslotte, in tegenstelling tot veel andere soorten parkieten en papegaaien zijn volwassen derbyans seksueel dimorf: het mannetje heeft een rode snavel, het vrouwtje een zwarte.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

I’m not that much of a internet reader to be honest but
your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back in the future. All the best

Here is my website; binary options strategy

Anoniem zei

Hi there colleagues, how is the whole thing, and what you would like to say about this post, in my view its really amazing in favor
of me.

Feel free to visit my blog :: http://www.youtube.com/watch?v=yWtQw9OzNwY